بررسی اثرات تغییر الگوی کشت از برنج به کیوی در توسعه مناطق روستایی ، مطالعه موردی استان گیلان

نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه‌ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

تولید محصولات کشاورزی مقرون به صرفه همواره از دغدغه های مهم کشاورزان است. به طوری که الگوی کشت به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار در رشد و توسعه بخش کشاورزی است که می تواند به بهبود بخش اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در روستاها کمک کند، الگوی کشت بیان گر سطح زیر کشت محصولات مختلف در یک زمان معین است. انتخاب هر الگوی کشت، به دلیل چند بعدی بودن کشاورزی می تواند پیامدهای مهمی در زندگی کشاورز و جامعه ی روستایی داشته باشد(پورطاهری و همکاران،1393،1). برای پی بردن به میزان تأثیر گذاری تغییرالگوی کشت که سئوال تحقیق است ، مطالعات کتابخانه ای و میدانی در رابطه با روستاهای شهرستانهای آستارا، تالش و رودسر استان گیلان صورت گرفت. به این منظور 390 خانوار در روستاهای این سه شهرستان که دست به تغییر الگوی کشت از برنج به کیوی زدند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های تحقیق باسوالهای ضریب آلفای کرون باخ برای تمامی ابعاد و شاخص ها، میزان به‌دست‌آمده بیشتر از 70/0 بوده است، نشان داد که تفاوت معناداری در سطح آلفا 0/01 بخش های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در دوره ی قبل و بعد از تغییر الگوی کشت وجود دارد. در شاخصهای اجتماعی به جز مؤلفه مشارکت در مؤلفه های ماندگاری و آگاهی کشاورز پیرامون فعالیت کشاورزی، میانگین ها نشان از رشد شاخص دارند و در شاخصهای اقتصادی کیفیت اشتغال،رفاه و امنیت اقتصادی این رشد محسوس تر نیز هست. براین اساس می توان گفت الگوی کشت مرکبات در توسعه ی روستاهای مورد مطالعه نقش مؤثری را ایفا نموده است

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of changing the cultivation pattern from rice to kiwi in the development of rural areas, a case study of Guilan province (Rural households perspective)

نویسندگان [English]

  • mahere nosrati
  • hamid barghi
  • yosuf ghanbari
Department of Geography and Rural Planning, Faculty of Geographical Sciences and Planning, Isfahan University, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Agriculture plays a key role in empowering the government to achieve and maintain food self-sufficiency. Sustainable agricultural growth significantly depends on its transformation process, which in turn is associated with changes in cultivation patterns (Pattanaik & Mohanty, 2017: 121)

The agricultural sector is one of the most important economic sectors and is the first economic sector of the country due to the added value of production. About 25% of GDP and foreign exchange earnings from non-oil exports and about 80% of the food needs of society and about 25% of employment are generated through the agricultural sector (Azizi et al., 2013)

Agriculture, as the dominant activity of villages over time, has experienced numerous structural changes in the form of changes in cultivation, cultivation system, cultivation type and cultivation pattern. Although the pattern of cultivation refers to the cultivation of a variety of crops relative to the allocation of arable land, each of them has specific economic, social, and technical structures at its heart. Now, if these patterns are changed, they will create changes at the micro and macro levels of society (Poor Taheri et al. 2014, 2). Determining the optimal cultivation pattern is one of the most important issues in agricultural economics. The purpose of determining the optimal cultivation pattern is to select a combination of crops for cultivation in a specific crop unit according to the characteristics of cultivation of different crops, forecasting their market price, volume of demand, available water and soil resources, manpower, capital , Agricultural equipment and other similar items in order to maximize the profit of the unit, which finally by observing this model by farmers can affect the poverty in rural and agricultural areas (Bani Asadi, 1389, 209-183). Problems in the agricultural sector, especially in Gilan province in recent years and its inexhaustible trend to date, have led rice farmers and tea growers to cultivate their fields and orchards instead of these two important crops, if during Over the past few years, this trend has been on the rise. The country's rice product faces many problems from different stages of production to supply in the markets. Northern farmers say that kiwi cultivation is less troublesome and its income is better than rice, so kiwi cultivation has flourished in Gilan province and farmers and gardeners have turned to kiwi cultivation and production due to the good income of this product compared to other horticultural products.

Research method and statistical population

The research method is descriptive-analytical. In this research, data and information have been collected, field and library and from combined methods (quantitative and qualitative). Its purpose is practical. The statistical population of this study is all farmers in the villages of Talesh, Rudsar and Astara in Gilan province. Most of the cultivation pattern change has occurred in areas. Out of 56,480 households in 361 villages with more than 20 households, with the highest level of cultivation pattern change, 390 households and 76 villages were selected as the sample through Cochran's formula and purposive sampling method. The names of the villages in question are given in Table 2. To explain these questions, what are the economic, social and environmental effects of changing the cultivation pattern from rice to kiwi in rural areas of Guilan province? The economic dimension of 35 items in the form of 6 indicators, the social dimension of 26 items in the form of 4 indicators and the environmental dimension in the form of 4 indicators and 21 items were examined. Among the 21 items reviewed, it was examined. The index items were analyzed before and after. The data obtained from the questionnaire after coding and entering SPSS software were tested by Wilcoxon non-parametric test statistics. In order to ensure the validity of the questionnaire from the experts' point of view (face validity) has been used. Also, for the reliability of the research questions, a figure above 0.7 was obtained using Cronbach's alpha coefficient.

Assessing the social effects of changing cultivation patterns in rural areas

The study of the social effects of changing the cultivation pattern through 26 items with Wilcoxon test shows (Table 6) that knowledge of insurance services and knowledge of banking services in the period of change could not change and the trend and status of these two items in both periods of rice cultivation And kiwi is the same. In other words, changing the cultivation pattern to kiwi had no effect on the awareness of insurance services and banking services. The level of significance obtained for these two items is equal to 0.672 and 0.390, respectively. The number of negative and positive rankings does not show a significant change after changing the cultivation pattern. Reported averages also point to this point.

The three items of human activity and labor in rural development, formation of production cooperatives as well as participation in agricultural affairs are at a significant level less than 0.05. But the study of the mean and its rankings show that the situation has not improved with the change of cultivation pattern. For both human activity and labor force in rural development and participation in agricultural affairs, the conditions were better in the period before the change of cultivation pattern. The heaviness of the number of negative ratings from positive ratings refers to such a thing. Although these differences are small. The conditions are almost the same for the formation of production cooperatives in each period, but a slight difference can be observed with the change of cultivation pattern in the formation of cooperatives. However, the weight of the number of ranks equal to the statistical test does not indicate such a point.

Other social items examined and the level of significance calculated for them indicate the trend of changes after the cultivation pattern. As population stability and life expectancy have improved, farmers' knowledge of pesticides, markets, irrigation, as well as education and health services, access to commercial services, and the development of related activities, has also improved.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cultivation pattern
  • economic
  • social and environmental effects
  • rural development
  • Gilan province
  1. ارجمندی، امین و مهرابی بشرآبادی، حسین. (1392). بررسی تغییرات الگوی کشت محصولات زراعی در ایران طی دوره 62-1361 تا 88-1387. اقتصاد کشاورزی، 4(7)، 104-87.
  2. افراخته، حسن؛ حجی پور، محمد و رومیانی، احمد. (1394). بهینه‌سازی الگوی کشت محصولات زراعی در راستای توسعه پایدار. مجله پژوهش و برنامه‌ریزی روستایی، 4(1)، 41-55
  3. بنی اسدی، مصطفی و زارع مهرجردی، محمد رضا. (1389). بررسی تأثیر الگوی کشت بهینه بر فقر روستایی در بخش ارزوییه شهرستان بافت- کرمان. اقتصاد کشاورزی، 4(2)، 209-183.
  4. پور طاهری، مهدی؛ رکن‌الدین افتخاری، عبدالرضا و سوادی مالیدره، علی اصغر. (1393). پیامدهای اجتماعی و اقتصادی تغییر الگوی کشت و نقش آن در توسعه روستایی، مطالعه موردی: تغییر الگوی کشت برنج به مرکبات در دهستان بالانجن استان مازندران. جغرافیا و توسعه، 12(35)، 217-232
  5. تقی­زاده، سیپده؛ نوید، حسین؛ فعله­گری، رضا و فاخری­فرد، احمد. (1392). تغییر الگوی کشت بهینه با توجه به ریسک و محدودیت‌های جدید اعمالی شرکت آب منطقه‌ای استان کردستان (مطالعه موردی مزرعه 200 هکتاری در دشت دهکلان). نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 23(1)، 71-84
  6. ریاحی؛ وحید، ضیائیان فیروزآبادی، پرویز؛ عزیزپور، فرهاد و دارویی، پرستو. (1398). تعیین و بررسی سطح زیر کشت محصولات زراعی در ناحیه لنجانات با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، ۱۹(۵۲)، ۱۴۷-۱۶۹
  7. سجادی قیداری، حمدا... و بهروز، زهرا. (1396). تحلیل اثرات تغییر الگوی کشت ناشی از خشک‌سالی در مناطق روستایی به محصول زعفران در روستاهای دهستان زبرجان. فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، 4(1)، 58-39.
  8. سازمان برنامه‌ریزی و مدیریت استان گیلان. (1398).
  9. سالنامه آماری استان گیلان (1393). سازمان مدیریت برنامه‌ریزی استان گیلان.
  10. عزیزی، حسین؛ اصلانی، بیتا؛ جمینی، داود و تقدیسی، احمد. (1392). تحلیلی بر اثرات صنایع فراوری کشاورزی در توسعه روستایی مطالعه موردی؛ بخش سیدان شهرستان مرودشت. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، ۱۳ (۲۸)، ۱۵۲-۱۳۷
  11. طباطبائی، سید مصطفی و شهیدی، علی. (1396). بررسی افزایش بهره‌وری اقتصادی آب با تغییر الگوی کشت در روستای مزرعه نو در اردکان – یزد. نشریه پژوهش آب در کشاورزی، 31(1)، 119-128
  12. مجیدی، امین؛ قربانی، محمد؛ انصاری، حسین و بنایان اول، محمد. (1394). بررسی تأثیربخش تقاضای بازار آب بر الگوی کشت بهینه، درآمد کشاورزان استفاده پایدار از منابع آب (محدوده مطالعاتی مشهد- چناران). نشریه آبیاری و زهکشی ایران، 9(5)، 829-820
  13. محمدی تمری، ذکریا؛ احمدوند، مصطفی و قاسمی، صدیقه. (1393). ایستار های شالیکاران پیرامون تغییر الگوی کشت برنج به مرکبات: پژوهشی بر مبنای روش کیو. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 9(2)، 89-107.
  14. Arjomandi, A., & Mehrabi Boshrabadi, H. (2014). Investigating the Substitution and Expansion Effects of the Cropping Pattern Change on the Crop Production in Iran. Agricultural Economics7(4), 87-104. [In Persian].
  15. Afrakhteh, H., Hajipour, M., & Romiani, A. (2015). Optimizing Patterns for Cultivating Agricultural Products toward Sustainable Development (Case Study: Sahl-Abad Plain). Journal of Research and Rural Planning4(1), 41-55. [In Persian].
  16. Aubry, C., Papy, F., & Capillon, A. (1998). Modelling decision-making processes for annual crop management. Agricultural Systems, 56(1), 45–65.
  17. Azizi, H., Aslani, B., Gemini, D., & Taghdisi, A. (2012). An analysis of the effects of agricultural processing industries in rural development, a case study; Sidan section of Marodasht city. Applied Research Journal of Geographical Sciences, 13 (28), 152-137. [In Persian].
  18. Bani Asadi, M., & Zare Mehrjerdi, M. R. (2010). Studying the Effects of Optimal Cultivation Pattern on Rural Poverty: Case study of Orzoo’iyeh District in Baft (Kerman – Iran). Agricultural Economics4(2), 209-183. [In Persian].
  19. Hare, D.M. (1992). Rural non-agricultural employment, earnings, and income: evidence from farm households in southern china. Stanform University.
  20. Mahesh, R. (1999). Causes and consequences of change in cropping pattern, center for development studies Thir uvananthapuram.
  21. Majidi, A., Ghorbani, M., Ansari, H., & Banyan, M. (2014). Investigating the impact of water market demand on optimal cultivation pattern, farmers' income, sustainable use of water resources (Mashhad-Chennaran study area). Iran Irrigation and Drainage Journal, 9(5), 820- [In Persian]
  22. Manouri H., Kohansal, M.R., & Khadem Ghousi, M. (2009). Introducing a lexicographic goal programming for environmental conservation program in farm activities: Acase study in iran. China Agricultural Review, 1 (4), 478- 484.
  23. Mohammadi Tameri, Z., Ahmadvand, M., & Ghasemi, S. (2014). Rice Farmers' Attitudes towards Change in Cropping Pattern From Rice to Citrus Production: A Q- Method Approach. Iranian Agricultural Extension and Education Journal9(2), 89-107. [In Persian].
  24. Ly, P., Pillot, D., Lamballe, P., & de Neergaard, A. (2012). Evaluation of bamboo as an alternative cropping strategy in the northern central upland of Vietnam: above-ground carbon fixing capacity, accumulation of soil organic carbon, and socio-economic aspects. Agriculture, Ecosystems & Environment149, 80-90.
  25. Pattanaik, F., & Mohanty, S. (2017). Changes in Cropping Pattern in Odisha Agriculture in Neo-Liberal Period. Journal of Rural Development, 36(1), 121-154.
  26. Pourtaheri, M., Roknodineftekhari, A., & Savadimalidare, A. (2014). Social and Economic Consequences of Changing Cultivation Pattern and its Role on Rural Development Case study: Changing Cultivation Pattern of Rice to Citrus in Balatajan County of Mazandaran Province. Geography and Development12(35), 217-232. [In Persian].
  27. Riahi, V., Zeaiean Firouzabadi, P., Azizpour, F., & Darouei P. (2019) Identification and investigation of the area under cultivation in Lenjanat using Landsat 8 satellite images. Journal title, 19 (52), 147-169. [In Persian].
  28. Tabatabaii, M., & shahidi, A. (2017). Increasing Economic Productivity of Water by Changing the Cropping Pattern in Mazreano Village in Ardakan-Yazd. Journal of Water Research in Agriculture31(1), 119-128. [In Persian].
  29. Taghizadeh, S., Navid, H., fellegari, R., Fakheri fard, A. (2013). Changing of Optimum Cropping Pattern Analysis Considering Risk Factor and New Limitations of Kurdistan Regional Water Company (Case study: 200 Hectares of Farm Area in Dehgolan Field. JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCE AND SUSTAINABLE PRODUCTION, 23(1), 71-84. [In Persian].
  30. Schirmer, J, E. loxton and A. C. Wilson. (2008). Socio-economic impacts of land use in the Green Triangle and Central Victoria. Department of primary industrial. Australian national university.
  31. Sojasi Qidari, H., & Behrooz, Z. (2017). Analysis of the effects of change in cropping pattern due to drought on saffron production in rural areas of the Zebarkhan district villages. Rural Development Strategies4(1), 40-59. [In Persian].
  32. Sharma, M. P., Yadav, K., Prawasi, R., & Kaur, K. P. (2014). Geospatial Approach for Cropping System Analysis A Case Study of Bhiwani District at Block Level. Haryana. International Journal of Science, Engineering and Technology Research (IJSETR), 3(3), 34-45.